Razem 858864 1978113
Stanowisko FZZ ws. ustaw związkowych, KT oraz Kodeksu pracy

Wpisany przez Paweł Maciąg
Piątek, 15 Lipiec 2011 06:58
Przedmiotem posiedzenia zespołów problemowych Komisji Trójstronnej ds. dialogu społecznego oraz prawa pracy i układów zbiorowych w dniu 14 lipca 2011 r. były m.in. ustawy o: związkach zawodowych, o Komisji Trójstronnej i WKDS oraz Kodeks pracy. Forum Związków Zawodowych przedstawiło w tym zakresie swoje propozycje zmian.

Są one następujące:
1. Ustawa o związkach zawodowych:
- beneficjentami zakładowych układów zbiorowych pracy mogą być jedynie członkowie tych organizacji związkowych, które podpisały dany układ zbiorowy pracy,
- konfederacje związków zawodowych nie powinny mieć prawa do zakładania odrębnych organizacji związkowych w zakładach pracy,
- pracownik – członek związku zawodowego powinien mieć możliwość dokonywania odpisu składki związkowego od podatku dochodowego  (do wysokości 1 proc. wynagrodzenia),
- w art. 2 ustawy określenia mówiące o  prawie „pracowników” powinny zostać zastąpione sformułowaniami mówiącymi o prawie „zatrudnionych”.
2. Ustawa o Komisji Trójstronnej i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego:
- W zakładach zatrudniających mniej niż 50 osób, a więcej niż 10 osób, przedstawiciela związku do negocjowania porozumienia płacowego dla danej firmy powinna wyznaczać wojewódzka komisja dialogu społecznego.
3. Kodeks pracy:
- Ustalenie nowego sposobu określania reprezentatywności organizacji zakładowej, o której mowa w art. 241.25a par. 3 Kodeksu pracy.
Przepis ten mógłby brzmieć:
„Przy ustalaniu liczby pracowników zrzeszonych w zakładowej organizacji związkowej, o której mowy w par. 1 i 2 uwzględnia się wszystkich pracowników należących do tej organizacji. Jeżeli pracownik należy do kilku zakładowych organizacji związkowych, uwzględniony może być tylko jako członek jednej, wskazanej przez niego, organizacji związkowej”.
- Zwiększenie wskaźnika reprezentatywności dla organizacji niezrzeszonych w centralach związkowych (30 proc. uzwiązkowienia)
- przyjęcie, że tylko związki zawodowe zrzeszone w reprezentatywnych centralach wchodzących w skład Komisji Trójstronnej mają prawo prowadzenia w zakładzie pracy negocjacji z pracodawcą
- wprowadzenie zasady, że układy zbiorowe pracy mogą być powinny być zawierane obligatoryjnie w zakładach zatrudniających powyżej 50 osób,
- wprowadzenie obowiązku wnoszenia opłat za zawarcie przez związki układu zbiorowego pracy przez pracowników, którzy z układu korzystają, a do związku nie należą i nie opłacają na jego rzecz składek.
Jednocześnie FZZ opowiada się przeciwko propozycjom pracodawców, którzy proponują:
- uregulowanie formy reprezentacji interesów pracowniczych w małych firmach i chcieliby, by rolę taką pełnił powoływany w zakładach, zatrudniających do 50 pracowników, mąż zaufania jako reprezentant załogi,
- zmianę formuły reprezentacji interesów pracowniczych w przedsiębiorstwach, w których działa więcej niż jedna organizacja związkowa i chcą, by zasadą  był obowiązek wyłonienia wspólnej reprezentacji lub uzgodnienia jednolitego stanowiska we wszystkich sporach związanych ze zbiorowymi interesami pracowników,
- rozstrzygnięcia i uregulowania zasady konsultacji regulaminu wynagrodzeń po wypowiedzeniu układu zbiorowego pracy tak, by możliwe było wydanie regulaminu nawet mimo sprzeciwu organizacji związkowej.

Kwiecień 2017
Czy Policja jest obecnie upolityczniona?
Tak
Nie

ZW NSZZ P - 27 kwietnia br. w obliczu zagrożeń i wyzwań jakie stoją przed NSZZ Policjantów został zwołany przez ZG NSZZ P pierwszy w historii Kongres Przewodniczących ZT NSZZ P i E. Będziemy dyskutować o przyszłości Związku.