Sprawozdanie ZSIP - I kwartał 2010

S  P  R  A  W  O  Z  D  A  N  I  E

z działalności Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego w I – ym kwartale 2010 roku

I. Działalność kontrolna:

• Komisariat Policji w Swarzędzu,
• Komenda Powiatowa Policji w Gnieźnie,
• Komisariat Policji w Kłecku,
• Komisariat Policji w Czerniejewie,
• Komisariat Policji w Witkowie,
• Komisariat Policji w Trzemesznie,
• Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu.

II. Zastosowane środki prawne:

• Zalecenia z wpisem do zakładowej księgi zaleceń i uwag Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy  -  6,
• Uwagi z wpisem do zakładowej księgi zaleceń i uwag Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy  -  28,
• Uwagi ustne  -  7.

III. Opinie, stanowiska, wystąpienia:

• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego w sprawie analizy stanu bezpieczeństwa i higieny służby – pracy w jednostkach Policji województwa wielkopolskiego za rok 2009,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego w sprawie wzoru (druku ) dotyczącego  opisu warunków służby,
• Wystąpiono z pismem do komendantów miejskich, powiatowych, naczelników wydziałów, komendantów komisariatów, dowódcy OPP, dowódcy SPAP z prośbą o przestrzeganie zasad wynikających z Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 października 2001 roku w sprawie rozkładu czasu służby policjantów,
• Wystąpiono z pismem do WKWP w Poznaniu w sprawie podjęcia działań związanych z brakiem badań profilaktycznych u policjantów KP Nowe Miasto,
• Opracowano stanowisko Zarządu Wojewódzkiego NSZZ P woj. wielkopolskiego w sprawie zmiany stawki równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie w naturze,
• Wystąpiono z pismem do WKWP w sprawie dokonania w jednostkach Policji woj. wielkopolskiego przeglądów wiosennych oraz pomieszczeń przeznaczonych dla osób zatrzymanych lub doprowadzanych w celu wytrzeźwienia,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Zarządu Wojewódzkiego NSZZ P woj. wielkopolskiego w sprawie projektów rozporządzeń w sprawie służby medycyny pracy w resorcie spraw wewnętrznych i administracji oraz zadań służby medycyny pracy wynikających  ze specyfiki ryzyka zawodowego w jednostkach podległych lub nadzorowanych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Zarządu Wojewódzkiego NSZZ P woj. wielkopolskiego dotycząca projektu rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24 lutego 2010 roku w sprawie wykazu schorzeń i chorób pozostających w związku ze służbą w Policji, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu i Państwowej Straży Pożarnej,
• Opracowano wystąpienie do Zarządu Głównego NSZZ Policjantów o podjęcie działań mających na celu podwyższenie kwoty stawki posiłku profilaktycznego przysługującego policjantom w okresie zimowym,
• Opracowano informację z konferencji uzgodnieniowej dotyczącej projektu założeń do projektu ustawy o orzecznictwie komisji lekarskich podległych ministrowi właściwemu ds. wewnętrznych i administracji  która odbyła się w Departamencie Zdrowia MSW i A,

IV. Udział w komisjach:

• Komisja ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Poznaniu ( działająca zgodnie z Kodeksem Pracy, Dział X, Rozdział  XI ),
• Komisja Powypadkowa działająca w ramach czynności związanych z ustalaniem przyczyn i okoliczności z tytułu wypadków pozostających w związku z pełnieniem służby w Policji,
• Komisja ds. gospodarowania napojami i posiłkami profilaktycznymi .

V. Inne:

• Stała współpraca z Państwową Inspekcją Pracy,
• Stała współpraca z etatową służbą ds. BHP i Ochrony Przeciwpożarowej KWP w Poznaniu,
• Stała współpraca z Sekcją Psychologów KWP w Poznaniu,
• Stała współpraca z Inspekcją Sanitarną MSW i A oraz Państwową Strażą Pożarną ,
• Kierowanie interwencji do ZG NSZZ P i KGP w zakresie zagadnień BHP wchodzących w zakres zainteresowania Policji na potrzeby służby,
• Udzielanie wywiadów prasowych , radiowych i telewizyjnych w zakresie warunków służby, pracy,
• Udzielanie porad  policjantom dotkniętym skutkami wypadków pozostających w związku z pełnieniem służby w Policji,
• Udzielanie pomocy policjantom dotkniętym skutkami sytuacji traumatycznych wynikających z  wykonywania zadań służbowych,
• Udzielanie porad dotyczących rozkładu czasu służby, urlopów dodatkowych z tytułu uciążliwości warunków służby oraz z tytułu wieku i stażu służby, sposobu noszenia umundurowania, środków ochrony indywidualnej, środków higieny osobistej, środków ochrony sanitarnej, wyposażenia w sprzęt oraz organizacji stanowisk pracy itp.
• Odbywanie spotkań i prowadzenie rozmów oraz dyskusji z policjantkami i policjantami w sprawach dotyczących niewłaściwych relacji międzyludzkich  ze szczególnym uwzględnieniem   obszaru przełożony – podwładny,
• Podejmowanie interwencji w sprawach dotyczących profilaktyki zdrowotnej w ramach medycyny służby,
• Realizowanie zadań na rzecz Zarządu Głównego NSZZ Policjantów przewidzianych dla Konsultanta ds. BHP i Medycyny Pracy.

ZSIP ZW NSZZ Policjantów woj. wlkp.

/-/ asp.sztab. Lucjan Dutkiewicz

Wrzesień 2021
Czy NSZZ P powinien rozpocząć Akcję Protestacyjną jeżeli Rząd nie zrealizuje w całości Porozumienia z 2018 roku?
Zdecydowanie tak
Nie

ZW NSZZ P - 24 września Przewodniczący ZG NSZZ Policjantów podpisze porozumienie z Ministrem!