Oświadczenia majątkowe policjantów

K O M U N I K A T

Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego dotyczący składania oświadczeń majątkowych przez policjantów

Uprzejmie informuję, że zgodnie z art. 62 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 roku o policji policjant jest obowiązany złożyć oświadczenie majątkowe w terminie do 31 marca według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego.

Zgodnie z § 7 ust. 2 rozporządzenia MSWiA z dnia 7 grudnia 2001 roku w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania policjantom zezwolenia na podjecie zajęcia zarobkowego, składania oświadczenia o stanie majątkowym oraz właściwości przełożonych w tych sprawach oświadczenie składa się w zamkniętej kopercie, opatrzonej imieniem i nazwiskiem policjanta, datą złożenia oraz napisem „oświadczenie majątkowe”.

Oświadczenie policjant składa bezpośrednio przełożonemu w sprawach osobowych – patrz § 7 ust.1.

Informacje zawarte w oświadczeniu majątkowym stanowią tajemnicę służbową, chyba że policjant wyrazi pisemną zgodę na ich ujawnienie – patrz art. 62 ust. 5 wspomnianej wyżej ustawy.

O  wszelkich odstępstwach od tych zasad proszę pisemnie informować ZW NSZZ Policjantów.

Uwaga: Komunikat został skierowany do wszystkich Przewodniczących ZT NSZZ Policjantów woj.wielkopolskiego

Wrzesień 2021
Czy NSZZ P powinien rozpocząć Akcję Protestacyjną jeżeli Rząd nie zrealizuje w całości Porozumienia z 2018 roku?
Zdecydowanie tak
Nie

ZW NSZZ P - 24 września Przewodniczący ZG NSZZ Policjantów podpisze porozumienie z Ministrem!