tytul_zwiazek
tytul_zwiazek
logo_forum
Statystki odwiedzin
OkresWizytOdsłon
Wczoraj 76 146
Ostat tydzień 1570 4001
Ostat. dwa tyg. 3140 7383
Ostat. miesiąc 8098 20219
Ostatni rok 94721 232933
Razem 1953486 4234510
"Jak ze Star Treka albo Jetsonów". Dizajnerska komenda robi furorę

"Jak ze Star Treka albo Jetsonów". Dizajnerska komenda robi furorę

Foto: Marcin Ratajczak Niczym wnętrze kosmicznego statku

Nowa poznańska komenda wojewódzka z pewnością spodoba się przynajmniej fanom science-fiction. Internauci żywo o niej dyskutują.

Niezwykłe wnętrze kryje się w całkiem zwyczajnym biurowcu z czasów PRL przy ulicy Kochanowskiego. Wiosną przeprowadzono tu pierwszy remont od 30 lat. Jarzeniówki, lamperie i stare meble ustąpiły diodom LED, dizajnerskim fotelom i ostrym, kontrastowym kolorom.

Efekt przykuł uwagę redakcji Dezeen - popularnego portalu o dizajnie i architekturze. Galeria zdjęć z zaskakującego wnętrza była w poniedziałek najpopularniejszym artykułem na tej stronie internetowej. Robiła też furorę w serwisach społecznościowych Facebook i Twitter.

Rośnie wielka biblioteka

Nowy gmach Bibliotek...
czytaj dalej »

Opinie o projekcie były podzielone. Wiele osób zwracało uwagę na to, że końcowy efekt przypomina trochę wizje rodem z lat 60. czy 70. - Za dużo "Star Treka"? - zastanawiał się jeden z komentatorów. Ktoś inny przypomina kreskówkę "Jetsonowie". To raczej przychylne reakcje, choć i krytycznych nie brakowało. Były i entuzjastyczne: - Najfajniejszy posterunek policji na świecie - zachwycał się jeden z internautów.

Ten oryginalny projekt powstał w pracowni architektonicznej POZNAŃ_PROJEKT, przy współpracy ze studiem mode:lina. - Celem przebudowy była adaptacja wejścia pod kątem osób niepełnosprawnych oraz nadanie wnętrzu nowej jakości - mówi Ewa Pawlicka-Garus z pracowni architektonicznej POZNAŃ_PROJEKT.

Architektura łagodzi obyczaje?

Z zewnątrz pojawiła się więc m.in. winda dla interesantów na wózkach inwalidzkich. W środku architekci przeprowadzili estetyczną rewolucję. Skorzystali przy tym z prostych i sprawdzonych środków. - Postanowiliśmy zaokrąglić narożniki i kąty, żeby złagodzić charakter wnętrza, w odróżnieniu do pracy policjantów, która często wymaga od nich bycia twardym - tłumaczy Paweł Garus z pracowni mode:lina.

  • Bialy, szary i niebieski dobrze ze sobą współgrają
    Fot. Marcin Ratajczak
    Bialy, szary i niebieski dobrze ze sobą współgrają
  • Korytarz w szarości i bieli
    Fot. Marcin Ratajczak
    Korytarz w szarości i bieli
  • Na suficie i na ścianie recepcji zamontowano oświetlenie LED
    Fot. Marcin Ratajczak
    Na suficie i na ścianie recepcji zamontowano oświetlenie LED
  • Bboczny korytarz
    Fot. Marcin Ratajczak
    Nawet tradycyjne logo nie przyćmi dizajnerskiego wyglądu komendy
  • Fot. Marcin Ratajczak
    Nawet tradycyjne logo nie przyćmi dizajnerskiego wyglądu komendy
  • Niczym wnętrze kosmicznego statku
    Fot. Marcin Ratajczak
    Niczym wnętrze kosmicznego statku
  • Wejście z windą dla osób niepełnosprawnych
    Fot. Marcin Ratajczak
    Wejście z windą dla osób niepełnosprawnych
  • Widok na recepcję i nowoczesne krzesła w holu
    Fot. Marcin Ratajczak
    Widok na recepcję i nowoczesne krzesła w holu
  • Widok zza lady recepcji
    Fot. Marcin Ratajczak
    Widok zza lady recepcji
  • Schemat metamorfozy KWP Poznań
    Fot. Marcin Ratajczak
    Schemat metamorfozy KWP Poznań
  • Bialy, szary i niebieski dobrze ze sobą współgrają
  • Korytarz w szarości i bieli
  • Na suficie i na ścianie recepcji zamontowano oświetlenie LED
  • Bboczny korytarz
  • Nawet tradycyjne logo nie przyćmi dizajnerskiego wyglądu komendy
  • Niczym wnętrze kosmicznego statku
  • Wejście z windą dla osób niepełnosprawnych
  • Widok na recepcję i nowoczesne krzesła w holu
  • Widok zza lady recepcji
  • Schemat metamorfozy KWP Poznań
Dominują więc kolory biały i szary, a mocne, niebieskie akcenty dopełniają efektu. Zimne ledowe światło wypełnia całą przestrzeń, potęgując jeszcze skojarzenia ze statkami kosmicznymi z filmów SF. Można się też doszukać inspiracji produktami firmy Apple, a całość bardziej niż komendę, przypomina nowoczesny szpital.

Remont komendy zaczął się wiosną, a zakończył w maju, tuż przed Euro 2012. - Hol jest wizytówką komendy. Chcieliśmy, żeby dobrze się prezentował. Wejście do budynku musiało być przebudowane całkowicie, bo nie było przystosowane do potrzeb niepełnosprawnych - mówi Andrzej Borowiak, rzecznik prasowy Komendy Wojewódzkiej w Poznaniu. I dodaje: - Jeśli efekt się podoba, to bardzo się cieszymy. Jeśli chwalą go również ludzie ze środowiska architektów, no to super!

tytul_szukaj
tytul_zegar
04:00:02
tytul_kalendarz
Wrzesień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930       
tytul_zwiazek
mapka
tytul_zwiazek
galeria
tytul_zwiazek
Jak oceniasz dotyczasowe deyzje Komendanta Głównego Policji?
Dobrze
Źle
Nie mam zdania
dzielnik


ZW NSZZ P - 12 kwietnia (piątek) o godz. 12.00 w Centrum Hotelowo - Konferencyjnym "Delicjusz" w Trzebawiu rozpocznie się uroczystość wręczenia odznaki "Kryształowa Gwiazda" wielkopolskim policjantom!