Sprawozdanie za IV kwartał 2010

S P R A W O Z D A N I E

z działalności Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego w IV kwartale 2010 roku.

I. Działalność kontrolna :

• Komisariat Policji w Rakoniewicach,
• KMP w Poznaniu,
• KWP w Poznaniu

II. Zastosowane środki prawne :

• Zalecenia z wpisem do zakładowej księgi zaleceń i uwag Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy – 2,
• Uwagi z wpisem do zakładowej księgi zaleceń i uwag Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy – 5,
• Zalecenia ustne – 1
• Uwagi ustne – 2

III. Opinie stanowiska, wystąpienia :

• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego do projektu rozporządzenia MSW i A w sprawie warunków otrzymania przez policjanta dodatkowego wynagrodzenia za wykonywanie zleconych zadań wykraczających poza obowiązki służbowe,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego do projektu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie trybu współdziałania Służby Więziennej z Policją w przypadku zagrożenia lub naruszenia bezpieczeństwa jednostki organizacyjnej Służby Więziennej lub konwoju,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego do projektu rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie wykazu schorzeń i chorób pozostających w związku ze służbą w Policji, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu i Państwowej Straży Pożarnej oraz projektu rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie wykazu chorób pozostających w związku ze służbą w Policji, z tytułu których przysługują odszkodowania,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego w sprawie propozycji fakultatywnego udziału przedstawicieli NSZZ Policjantów w ceremonii ślubowania policjanta,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie szczegółowych warunków używania wyrobów tytoniowych na terenie obiektów oraz środków przewozu osób podlegających ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych,
• Wystąpiono z pismem do WKWP w Poznaniu o przesłanie informacji do jednostek Policji posiadających  na stanie psy służbowe w sprawie trybu określania zwiększonych norm żywieniowych dla psów służbowych,
• Wystąpiono z pismem do WKWP w Poznaniu o podjęcie działań w związku z problemami związanymi z niesprawnym pojazdem służbowym w KP Rogoźno,
• Opinia Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy ZW NSZZ P woj. wielkopolskiego w związku z problemami zgłaszanymi przez policjantów z KP Rogoźno.

IV. Udział w Komisjach :

• Komisja ds. BHP KWP w Poznaniu (działająca zgodnie z Kodeksem Pracy, Dział X, Rozdział XI),
• Komisja ds. gospodarowania napojami i posiłkami profilaktycznymi,
• Komisja Powypadkowa działająca w ramach czynności związanych z ustalaniem przyczyn i okoliczności z tytułu wypadków pozostających w związku z pełnieniem służby w Policji.

V. Szkolenia, konferencje :

• Udział w szkoleniu nt. ”Bezpieczeństwo w Transporcie Drogowym”, zorganizowanym przez Zarząd Regionu SOLIDARNOŚC Wielkopolska we współpracy z Państwową Inspekcją Pracy,
• Udział w Konferencji nt. Bezpieczeństwa Pracy zorganizowanej przez Okręgowy Inspektorat Państwowej Inspekcji Pracy w Poznaniu.

VI. Inne :

• Stała współpraca z Państwową Inspekcją Pracy,
• Stała współpraca z etatową służbą ds. BHP i Ochrony Ppoż KWP w     Poznaniu,
• Stała współpraca z Sekcją Psychologów KWP w Poznaniu,
• Stała współpraca z Inspekcją Sanitarną MSW i A oraz Państwową Strażą Pożarną,
• Podejmowanie działań interwencyjnych w sprawach dotyczących profilaktyki zdrowotnej w ramach medycyny pracy,
• Udzielanie porad odnoszących się do rozkładu czasu służby, urlopów dodatkowych z tytułu wieku i stażu służby, sposobu noszenia elementów umundurowania, uzbrojenia, wyposażenia osobistego, szkolenia, środków przymusu bezpośredniego, środków higieny osobistej, wyposażenia w sprzęt oraz organizacji stanowisk pracy, w tym stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe i środki łączności itp.,
• Udzielanie porad w sprawach związanych z występowaniem zagrożeń podczas wykonywania obowiązków służbowych przez policjantów,
• Kierowanie wystąpień do ZG NSZZ P w zakresie zagadnień odnoszących się do warunków pełnienia służby w Policji,
• Udzielanie porad policjantom dotkniętym skutkami wypadków pozostających w związku z pełnieniem służby w Policji,
• Udzielanie pomocy policjantom dotkniętym skutkami sytuacji traumatycznych wynikających z wykonywania czynności służbowych,
• Udział w spotkaniach i prowadzenie rozmów oraz dyskusji z policjantkami i policjantami w sprawach dotyczących niewłaściwych relacji międzyludzkich  ze szczególnym uwzględnieniem obszaru przełożony – podwładny,
• Opracowywanie treści artykułów na temat warunków służby policjantów przeznaczonych do zamieszczania na stronach internetowych ZW i ZG NSZZ P, Federacji SM oraz Związkowego Przeglądu Policyjnego,
• Realizowanie zadań na rzecz ZG NSZZ P przewidzianych dla Konsultanta ds. BHP i Medycyny Pracy.

/-/ asp. sztab. Lucjan Dutkiewicz - ZSIP

Otrzymują :
Egz. nr 1 – Zarząd Wojewódzki NSZZ P w. wlkp.,
Egz. nr 2 – WKWP w Poznaniu,
Egz. nr 3 – ZG NSZZ P,
Egz. nr 4 – ZSIP ZW NSZZ P woj. wlkp.

Styczeń 2020
Jak oceniasz postawę Piotra Dudy wobec innych związków zawodowych?
Dobrze
Źle

ZW NSZZ P - Z informacji uzyskanej od zaprzyjaźnionych służb finansowych wynika, że trzynastkę za rok 2019 policjanci otrzymają 14 lutego 2020 r.