O Ś W I A D C Z E N I E

Prezydium Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego na temat publikacji prasowych, autorstwa Katarzyny Warszty i Piotra Krysy zamieszczonych w „Gazecie Poznańskiej”, a dotyczących Komendy Powiatowej Policji w Nowym Tomyślu

Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego kierując się ustawowym i statutowym obowiązkiem ochrony praw, godności oraz interesów policjantów uważa, że zarówno niektóre fragmenty  artykułów, a już napewno ich tytuły, rzucają bardzo negatywne światło na pracę wszystkich funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Policji w Nowym Tomyślu.

Autorzy artykułów prowadząc dziennikarskie śledztwo dzielą się swoimi „ustaleniami, ze społeczeństwem, wprowadzając w błąd opinię publiczną.

Część publikacji to jedynie przypuszczenia, nie mające żadnego odzwierciedlenia dowodowego.

Stwierdzenia typu „…pojawiły się nowe wątki i nowe powiązania nowotomyskich policjantów ze światem biznesu oraz samorządowcami lokalnymi…”, „…możemy przypuszczać, że ta „rada starszych” zaczęła szukać sposobu na rozwiązanie medialnych problemów”…, sugerują Czytelnikom, iż nowotomyska jednostka policji nie realizuje swoich ustawowych zadań, a pracujący w niej policjanci nie zasługują na zaufanie społeczne.

Tymczasem w skali naszego województwa ta Komenda Powiatowa osiągała i osiąga dobre wyniki wykrywcze, czym przyczyniła się w ostatnich latach  do wzrostu poczucia bezpieczeństwa mieszkańców .

Zdajemy sobie sprawę ,że przedstawiciele mediów mają prawo i obowiązek, w interesie publicznym napiętnować wszelkie nieprawidłowości lecz należy pamiętać, iż w świetle ustawy Prawo Prasowe, dziennikarze zobowiązani są do starannego i rzetelnego zbierania oraz wykorzystania informacji. W tym wypadku - mieszając, fakty z przypuszczeniami - autorzy artykułów , zdaniem Zarządu Wojewódzkiego, przyczynili się do podważenia wyników pracy wszystkich policjantów służących w Nowym Tomyślu.

Mamy pewność ,że działania odpowiednich organów, a mianowicie Sądu, Prokuratury oraz Wielkopolskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji,   staną się przyczynkiem do odbudowania niezbędnego dla policjantów zaufania.

ZW NSZZ Policjantów woj. .wlkp

podinsp. Andrzej   Szary

Do wiadomości:

Wielkopolski Komendant Wojewódzki Policji

ZT NSZZ Policjantów woj. wlkp.

Kierownicy jednostek Policji woj. wlkp.

Kwiecień 2019
Jak oceniasz nowe umundurowanie wyjściowe?
Dobrze
Źle
Okaże się w praktyce

ZW NSZZ P – 3 kwietnia w MSWiA odbyła się kolejna tura rozmów poświęcona realizacji Porozumienia z dnia 8 listopada 2018 r. WIĘCEJ W AKTUALNOŚCIACH!!!