Ostat. dwa tyg. 10512 20223
Ostatni rok 219447 467392
Stanowisko w sprawie bhp - przepisy UE

S T A N O W I S K O

Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego do opracowanego Komunikatu Komisji dla Parlamentu Europejskiego , Rady , Europejskiego Komitetu Ekonomiczno – Społecznego i Komitetu Regionów nt.„Podniesienie wydajności i jakości w pracy : wspólnotowa strategia na rzecz bezpieczeństwa i higieny pracy na lata 2007 – 2012”

I. Promowanie bezpieczeństwa i higieny pracy w UE na lata 2007 -2012 powinno stanowić  jeden z kluczowych  aspektów polityki UE w obszarze zatrudnienia i spraw społecznych.

II. W celu wspierania polityki bezpieczeństwa i higieny pracy należy duży nacisk położyć na wspieranie działań związanych z dobrym samopoczuciem w pracy oraz rozpoznawanie nowych rodzajów ryzyka zwłaszcza o charakterze psychospołecznym.

III. W ocenie wspólnotowej strategii BHP należy zwrócić uwagę na stosowanie zasady partnerstwa w celu osiągnięcia wspólnych  celów w dziedzinie profilaktyki zdrowotnej , bezpieczeństwa w środowisku pracy i uznać to jako integralną część zarządzania jakością.

IV. Należy brać pod uwagę, że brak skutecznej ochrony zapewniającej BHP może prowadzić do absencji , na skutek wypadków przy pracy i chorób , a nawet do trwałej niezdolności do pracy. Problem ten ma nie tylko wymiar ludzki ale i ekonomiczny w związku z niekorzystnym oddziaływaniem na gospodarkę .Negatywne koszty ekonomiczne dotyczące problemów BHP mogą hamować wzrost gospodarczy i doprowadzać do kolizji w konkurencyjności przedsiębiorstw. Koszty te w sposób znaczny będą obciążały system zabezpieczenia społecznego i finanse publiczne.

V. Państwa członkowskie UE powinny tworzyć system pomocy w tworzeniu środowiska pracy i służb medycyny pracy , dzięki którym pracownicy będą mogli być w pełni aktywni  zawodowo przez cały okres tzw. życia produkcyjnego. Należy dążyć aby praca korzystnie wpływała  na zdrowie i dobre samopoczucie ludzi , a zdolność znalezienia i utrzymania pracy poprawiała będzie ogólny stan zdrowia ludzi. W miejscach pracy należy rozwijać warunki dla podejmowania działań profilaktycznych i propagujących ochronę zdrowia. Skutkować to będzie niewątpliwie z obniżaniem ryzyka zawodowego i spadkiem wypadków przy pracy zwłaszcza śmiertelnych i wywołujących trwałe kalectwo. Podejmowane działania mają wywoływać poczucie bezpieczeństwa w obszarze życia zawodowego.

VI. We wszystkich rozważaniach w dziedzinie zdrowia i bezpieczeństwa pracowników należy brać pod uwagę bezpieczeństwo pracy kobiet . Istotną uwagę należy poświęcić zjawiskom nękania psychicznego , nałogom, molestowaniu seksualnemu. W celu uniknięcia negatywnych zjawisk należy przeprowadzać specjalistyczne badania służące identyfikacji skutecznych środków zapobiegawczych. Państwa członkowskie  UE powinny eliminować różnice i dążyć i  do ujednolicenia prawodawstwa w dziedzinie ochrony pracowników zarówno mężczyzn i kobiet.

VII. Cele wspólnotowej strategii powinny uwzględniać;

• dążenia do zmniejszania liczby wypadków przy pracy i chorób zawodowych w sposób zrównoważony i jednolity,
• zapewniać jednolite prawodawstwo,
• propagować BHP na poziomie międzynarodowym,
• priorytetem powinny stać się : szkolenia, informacje propagujące bezpieczeństwo, dostęp do zewnętrznych usług w zakresie profilaktyki w obszarze pracy – angażowanie inspektorów pracy jako pośredników w celu propagowania w międzynarodowym środowisku pracy , wdrażanie nowych programów.

W głównym nurcie programu politycznego wspólnoty powinny znaleźć się sprawy BHP i zdrowia, które należy odpowiednio dostosowywać do postępu naukowego, rozwoju gospodarczego, społecznego i ekonomicznego z możliwością konsultacji z partnerami społecznymi jako równorzędnymi uczestnikami życia zawodowego poszczególnych grup społecznych.

Przewodniczacy                              podinsp. Andrzej Szary

Opracował:
asp. sztab. Lucjan Dutkiewicz
Konsultant ZG ds. bhp i medycyny służby

Wykonano 2 egz.
1 egz. Adresat
2 egz. ZG NSZZ Policjantów

Październik 2017
Czy służba w Policji jest atrykcyjna?
Nie w stosunku do innych zawodów
Tak
Duże ryzyko,niski status materialny

ZW NSZZ P - RDS - Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ar.15a ustawy emerytalnej oraz 100% odpłatności za "L-4. pozoruje działania. WIĘCEJ W AKTUALNOŚCIACH!