Razem 841471 1940719

Zarządu Wojewódzkiego

NSZZ Policjantów

woj. śląskiego

w odpowiedzi na pismo z dnia 18 stycznia 2011 r. (l.dz. ZZ-25/2011) dot. zajęcia stanowiska w przedmiocie możliwości skorzystania przez policjanta wychowującego dziecko w wieku do 14 lat ze zwolnienia od zajęć służbowych w wymiarze 2 dni w ciągu roku, wyjaśniam co następuje:

Stosownie do art. 79 ustawy o Policji, policjantowi-kobiecie  przysługują szczególne uprawnienia przewidziane dla pracownic według przepisów prawa pracy. Z literalnego brzmienia przepisu wynika zatem, że przepisy kodeksu pracy dot. uprawnień związanych z rodzicielstwem mają zastosowanie wyłącznie w stosunku do policjantów-kobiet i tylko w zakresie tych uprawnień, które przysługują wyłącznie pracownicom (np. prawo do zwolnień od pracy na zlecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzone w związku z ciążą, prawo do przerw w pracy na karmienie dziecka piersią).

Taka stricte literalna interpretacja przedmiotowego zagadnienia doprowadziłaby jednak do nieuprawnionego różnicowania i nierównego traktowania policjantów. w tej sytuacji Komendant Główny Policji (posiłkujący się opiniami Biura Prawnego KGP), a także Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji (bazujący na wyroku Trybunału Konstytucyjnego) oraz Rzecznik Praw Obywatelskich (stojący na straży wolności i praw człowieka i obywatela określonych w konstytucji oraz w innych aktach normatywnych) zajęli stanowisko, że wobec braku wyraźnych przeciwwskazań ustawowych oraz wynikających z charakteru służby funkcjonariuszom-mężczyznom nie należy odmawiać prawa do korzystania z - przewidzianych w przepisach prawa pracy - przywilejów związanych z rodzicielstwem, w tym ze zwolnienia z zajęć służbowych z tytułu opieki nad dzieckiem.

ZASTĘPCA NACZELNIKA

WYDZIAŁU KADR I SZKOLENIA

KWP W KATOWICACH

Marzec 2017
Czy w Policji powinny powstać inne związki?
Tak
Nie
Minister chce mieć swoje zwiazki

ZW NSZZ P - Szef MSWiA Mariusz Błaszczak zapewnił, że rząd nie zamierza zmieniać systemu emerytalnego służb mundurowych. "Póki rządzi PiS ten system nie będzie zmieniany" - powiedział Błaszczak odnosząc się do medialnych spekulacji na ten temat.