Ostat. dwa tyg. 11540 20470
Razem 1449513 3196588
Stanowisko ZW w sprawie równoważnika za umundurowanie

S T A N O W I S K O

Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego dotycząca decyzji Komendanta Głównego Policji Konrada Kornatowskiego w zakresie równoważnika pieniężnego w zamian za umundurowania w 2007 roku.

W dniu 15 lutego 2007 roku Komendant Główny Policji na wniosek Zastępcy Komendanta Głównego Policji  Jacka Sobolewskiego ( patrz pismo Cmt – 1576/07 z dnia 14 lutego ) podjął decyzję o wypłacenie w 2007 roku policjantom równoważnika pieniężnego w zamian za umundurowania według stawek i zasad określonych w aktualnie obowiązujących przepisach tj. na podstawie rozporządzenia MSWiA z dnia 17 czerwca 2003 roku w sprawie wysokości i warunków przyznawania policjantom równoważnika pieniężnego w zamian za umundurowanie.

Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów nie akceptuje takiej formy podejmowania decyzji – bez opinii NSZZ Policjantów, który zgodnie z  art. 4  ustawy z dnia 23 maja 1991 roku  o związkach zawodowych reprezentuje interesy wszystkich policjantów.

Art.6 wspomnianej ustawy daje NSZZ Policjantów prawo współuczestniczenia w tworzeniu korzystnych warunków pracy, bytu i wypoczynku.

Kolejny art. 21 ust. 2  ustawy nakłada obowiązek co najmniej konsultacji ze związkami zawodowymi regulacji dotyczących warunków pracy.

Arbitralna decyzja Komendanta Głównego  Policji w tej jakże ważnej  sprawie w ocenie Zarządu stoi w jawnej sprzeczności w wymienionymi przepisami, czym utrudnia wykonywanie działalności związkowej.

Argumentem, który przemawia za wzrostem równoważnika, który od 3 lat nie uległ zmianie  są dane GUS, które pokazują  że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w   miesiącu styczniu br. były wyższe niż w grudniu 2006 roku o 0.5 % oraz wyższe o 1.7% wyższe niż przed rokiem.

Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego wnosi do Zarządu Głównego NSZZ Policjantów o wystąpienie do Komendanta Głównego Policji o wycofanie się z  podjętej decyzji oraz  zwrócenia uwagi na kwestię konieczności przestrzegania przyjętych w przepisach zasad współpracy ze stroną związkową.

ZW NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego

podinsp.  Andrzej    Szary

Do wiadomości:

ZT NSZZ Policjantów woj. wielkopolskiego

Kwiecień 2020
Jak oceniasz ostatni projekt superustawy o Policji?
Źle
Dobrze
Nie ma zdania

ZW NSZZ P - Rząd wprowadził kolejne ograniczenia w związku z koronawirusem. Za złamanie zakazów grozi kara od 5 do nawet 30 tys. zł. SIEDŹ W DOMU! NIE RYZYKUJ!